Blog

(a)sociale media

telefoon

Ja hoor, het is weer zover! Eens in de zoveel tijd krijg ik de kriebels van die stomme smartphone en dan vooral van de (a)sociale media apps die ik daarop heb staan. Anderhalf jaar geleden zijn Whatsapp en ik een poosje uit elkaar geweest. Héérlijk vond ik het! Helaas was het van korte duur en ben ik na een paar maanden toch weer gezwicht. Want ja, best handig om met je vriendinnen via de app het een en ander af te kunnen stemmen over het tripje naar New York en ook wel fijn om iedereen even via de app uit te nodigen voor Micah zijn eerste verjaardag

Maar het is niet alleen Whatsapp. Met pretty much alle apps op mijn telefoon, heb ik een haat/liefde verhouding. Het ligt dan ook niet aan de apps. Het ligt absoluut aan mij. Ik interpreteer geschreven teksten 9 van de 10 keer verkeerd, kan de ‘druk’ niet aan als ik weet dat ik nog super veel berichten te beantwoorden heb en wat ik misschien nog wel het allerergste vind: ik kan geen mate houden. Sterker nog; ik voel mij soms net een verslaafde. Ik MOET gewoon even kijken.

Tijd en onrust

Waar ik het meest moeite mee heb, is de tijd die het mij kost en de onrust die ik voel. Ik heb alle meldingen van mijn apps uit staan, ik heb mijn social media apps en mail app naar de tweede pagina van mijn telefoon verplaatst, ik leg mijn telefoon bewust weg en las regelmatig een offline dag in. Maar het helpt allemaal NIET! Ik blijf de onrust voelen om te willen kijken, ik blijf uren op mijn telefoon scrollen, ik blijf het gevoel hebben alle berichten direct te moeten beantwoorden. Ik blijf kortom in de greep van mijn telefoon.

Inspiratie overload

Instagram en Youtube heb ik heel lang beschouwd als mijn grootste online inspiratiebronnen. Ik vond dat waar ik vroeger inspiratie haalde uit tijdschriften, ik dit nu bijvoorbeeld haal uit mijn Instagramfeed. Don’t get me wrong, dat is voor een groot deel ook zeker waar. Alleen kan ik nu ieder, maar dan ook werkelijk IEDER moment, die inspiratie opzoeken. En dat maakt mij onrustig. Het is gewoon te veel. TMI, maar dan echt letterlijk. Geef mij dan maar liever weer gewoon dat tijdschrift, dat na het lezen uit is. Klaar. Done. Rust.

Mijn grootste online inspiratiebron èn guilty pleasure is ontstaan tijdens mijn zwangerschap: het binnenkijken in het leven van andere mensen a.k.a. vloggers. Naast dat ik daar soms echt wel inspiratie uit haal, maakt het helaas ook dat ik er super hebberig van wordt. Ik wil óók al die geweldige spullen, vakanties en huizen. Vervolgens ben ik dus na het kijken van al die vlogs mega veel tijd (en geld) kwijt aan het zoeken naar al het moois dat zij aanprijzen. Al dan niet gesponsord. En ik wilde juist consuminderen… zucht!

Facebook en Instagram

Facebook is echt een verhaal apart. Man-o-man, super scary vind ik het hoe die gasten je in hun greep hebben. Mijn Facebook account heb ik al meerdere keren proberen op te zeggen, want eerlijk is eerlijk: daar doe ik op persoonlijk vlak al jaren niets meer mee. Maar ja, Facebook is the glue which je hele online leven bij elkaar houdt. Zeg je Facebook vaarwel, dan bijvoorbeeld Instagram ook. En tja, Insta… moeilijk! De ene keer vind ik het oprecht een heel mooi medium en raak ik er onwijs geïnspireerd door. De andere keer ben ik er weer helemaal klaar mee: dat idiote algoritme, iedereen die het altijd maar fantastisch heeft, of juist iedereen die van zijn shit een hit maakt…

Of zijn (a)sociale media toch wel sociaal?

Daarentegen heb ik via Facebook en Instagram het afgelopen jaar hele mooie contacten opgedaan. Met mensen die ik zonder deze apps nooit had leren kennen. Bovendien heb ik op Facebook, maar vooral op Instagram een super mooie groep volgers verzameld, die naast mijn persoonlijke leven ook mijn activiteiten met IAMMOM volgen. Business-wise heb ik daar natuurlijk echt wel wat aan.

Nou ja, zo kan ik dus nog wel even doorgaan. Haat/liefde in ieder geval dus, snap je ‘m? 😉

Ik ben in ieder geval getriggerd toch weer te gaan experimenteren om te kijken hoe het anders kan. Vooral hoe ik het zo kan inpassen, dat het voor mij werkt. Ik denk er dan bijvoorbeeld aan om alle apps alleen nog te gebruiken op mijn computer. Of dat ik alleen op mijn werkdagen op social media ‘mag’ en aanwezig ben. Hoe ik het precies ga doen, weet ik niet, maar I’ll keep you posted!

Wat zijn jouw tips en ideeën over dit onderwerp? Ik ben heel benieuwd! 🙂

 

 

 

 

 

Vergelijkbare blogs

2 Reacties

 • Beantwoorden
  Fleur
  2 juli 2018 at 14:38

  Heel herkenbaar! Heb de facebook app van mijn telefoon gegooid maar nu ga ik soms toch via safari 😐
  Ik merk ook dat ik me er snel in verlies, zeker als de kindjes op bed liggen “even op mijn telefoon” en opeens is het dutje alweer voorbij. Maar zonder social media was ik ook niet op je fijne retreat geweest dus er zijn ook voordelen!

  • Beantwoorden
   Leila
   5 juli 2018 at 16:00

   Oh jee. 😉 Het blijft inderdaad lastig. En dubbel. It’s all about the balance, maar die is soms moeilijk te vinden als je aan het scrollen bent. Er zijn absoluut heel veel voordelen en dat jij er afgelopen zondag bij was vind ik daar zeer zeker 1 van! 🙂

  Laat een reactie achter