Blog

Brief aan de moedermaffia

De Moedermaffia

Allerliefste leden van de moedermaffia,

Is het echt nodig? Andere moeders onzeker maken met ‘goedbedoeld’ moederlijk advies? Dat je zelf een kind op de wereld hebt gezet en succesvol in leven weet te houden, maakt jou namelijk echt geen pedagoog, gynaecoloog, lactatiekundige, verloskundige, kinderarts of oei ik groei expert. Maar goed.De moedermaffia. Een begrip in Nederland en ver daarbuiten. Je hoort ze altijd zwaar boven elkaar uit blaten. De een nog fanatieker dan de ander. Mijn eerste ervaring met een mama van jullie crew was bij een bezoekje aan het consultatiebureau. En dat was niet zomaar een bezoekje. Het was onze allereerste consultatiebureau ervaring. Wat hadden we er veel over gehoord en enorm tegenop gezien. Zouden we wel door de keuring komen? Mocht hij straks wel weer mee met ons naar huis? Bloednerveus waren we.

Awkwardness

Met pasgeboren baby en een zak vol hulpgoederen stonden we super awkward voor de desk van de assistente. Groen als gras en ontzettend zenuwachtig overhandigden we het welbekende boekje. Na het uitkleden, wegen, meten en het bezoekje aan de arts, legden we hem opgelucht op het aankleedkussen. Yes, het was ons gelukt! Onze baby was goedgekeurd en mocht weer mee naar huis! Maar het getrek en gesjor, de voelbare zenuwen van zijn ouders en al die vreemde blikken, werden de kleine man even teveel. Hij hield het niet meer en zette een behoorlijke keel op. Oh dear!

Hypergevoelig als ik ben, hoorde ik al gelijk achter me een zucht. Ik kreeg het steeds warmer en Joel voelde zich duidelijk ook aardig ongemakkelijk. Goed, even die kleine aankleden en wegwezen. En toen, lieve leden van de moedermaffia, gebeurde er precies waar jullie bekend om staan.  …. – stilte – gehuil – gekrijs – …. ‘Heeft hij geen speen’?. De toon van dit ongevraagde advies was betweterig en klonk zelfs licht geïrriteerd. Gelukkig ben ik niet iemand die zich snel wat laat zeggen, dus blafte ik terug: ‘Nee, hij heeft geen speen, want die wilt hij niet’.

Waarom moet dit nou zo lieve mama’s? Ik vraag jullie: waarom? Als je je toch zo nodig met een ander moet bemoeien. Doe dit dan uit liefde, niet uit betweterigheid. Als ik twee jonge ouders zo zou zien stuntelen, had ik persoonlijk iets anders gezegd. Of liever nog, niks gezegd. Want wat zijn we nou eigenlijk opgeschoten met deze opmerking verpakt als vraag. He-le-maal niets. Zonde. Nietwaar?

Guess what moedermaffia? Ieder kind is uniek!

Op social media, in de supermarkt, bij de dokter, op het werk en zeker op de crèche. Werkelijk overal weten jullie het beter. Bevallen, borstvoeding geven, je kind troosten, je kind laten slapen, opvoeden, diverse vormen van uitslag en bulten, niets is jullie teveel en overal hebben jullie een pasklaar antwoord op.

Ik kan jullie vertellen, zoals er meerdere wegen naar Rome leiden, zijn er ook verschillende kinderen op de wereld gezet. Elk uniek en elk met een eigen karakter, benadering en dingen die voor hem of haar prettig of juist onprettig werken. Dus als jouw kind een speen fijn vindt, wil dat niet zeggen dat die van mij daar ook behoefte aan heeft. Mijn kind houd niet van een speen, lust geen krentenbollen, wil met rust gelaten worden als hij even een hysterisch moment heeft en is vooral MIJN kind.

Het lijkt nu alsof ik geen behoefte heb aan advies, maar het tegendeel is waar. Ik heb JUIST behoefte aan advies. Maar wel advies van mensen met het hart op de juiste plek die mij een hart onder de riem willen steken in plaats van een steek onder water willen geven. Dus lezen jullie een bericht online, zien jullie een mama struggelen of spreken jullie andere ouders en gaat het over ‘de kinderen’, geef dan gevraagd of op zijn minst oprecht en meelevend advies. After all doen we allemaal maar wat, maar wel met onze kindjes best interests at heart.

Liefs,

Een (on)zekere mama

Vergelijkbare blogs

2 Reacties

 • Beantwoorden
  Cheryl
  1 december 2017 at 19:19

  Je kan het niet beter verwoorden! #(on)zekeremama

  • Beantwoorden
   Leila
   4 december 2017 at 16:12

   Hahaha. Thanks liefie! X

  Laat een reactie achter