Blog

Hangry mom

Het ontbijt is mijn favoriete maaltijd van de dag en sla ik alleen daarom al nooit over. Maar er speelt nog iets diepers. Iets wat ontzettend serieus genomen moet worden. Het overslaan van een maaltijd kan bij mij namelijk leiden tot totaal onbegrijpelijk en onacceptabel gedrag. Ik word daar ‘hangry’ van; hongerig en boos. De quote ‘I’m sorry for what I said, when I was hungry’? Vast en zeker bedacht door iemand die mij ooit eens op een hongerig moment heeft ontmoet. Mensen die zeggen dat ze niet of pas heel laat ontbijten kijk ik ook altijd vol ongeloof aan. Val je dan niet om van de honger? Gaat je vent dan heelhuids naar zijn werk? Heb je dan niet al drie mensen op het station uitgescholden voordat je de trein in stapt? Or is it just me?

Als een keizer

‘Ze’ zeggen niet voor niets dat het ontbijt de grootste maaltijd van de dag zou moeten zijn. Je kent vast het gezegde: ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar. Vaak doet men desondanks toch het omgekeerde. Er zijn zelfs aardig wat mensen die geen hap door hun keel krijgen ’s morgens. Gelukkig heb ik daar geen last van. Integendeel.

Omdat het ontbijt de eerste voedingsstoffen bevat die ik binnenkrijg en ik als mama alle energie goed kan gebruiken, zorg ik er niet alleen voor dat ik ontbijt, maar ook dat ik gevarieerd en voedzaam ontbijt. Fijn voor mezelf, maar vooral fijn voor mijn omgeving. Ter inspiratie volgt hier een top 3 van mijn favoriete ontbijtjes.

Op 1: havermoutpap for one

200 ml (plantaardige of soja) melk
6 el havermout
1/2 banaan
1 dadel
snufje kaneel
1/2 handje walnoten

Breng de melk aan de kook en voeg de havermout toe, laat een minuut of vijf zachtjes pruttelen en roer regelmatig. Snijd de banaan en dadel in kleine stukjes en voeg toe aan de havermoutpap. Roer alles even goed door elkaar. Als de havermout is ingedikt, schenk je de pap in een schaaltje. Maak af met een snufje kaneel een paar stukjes walnoten. Mega lekker!

Met havermoutpap kun je trouwens eindeloos variëren. Doe er bijvoorbeeld eens een gedroogd abrikoosje en een beetje kokosrasp door of voeg eiwitrijke superfoods als chia- of hennepzaad toe. Vooral op dagen dat je veel beweegt is ontbijten met havermout ideaal. De havermout zorgt dan niet alleen voor een snellere vetverbranding (doei buikvet!), maar ook voor een snellere opbouw van spiermassa. En door het hoge gehalte aan magnesium is het ook nog eens een supergoed maaltje dat bijdraagt aan het herstel van je spieren. Ook voor kleintjes is dit trouwens een lekker en voedzaam papje. Voor een kinderportie kun je (afhankelijk van de leeftijd en behoefte natuurlijk) ongeveer de helft van de ingrediënten gebruiken.

Mijn nummer 2: kwark met vers fruit en noten

200 ml magere franse kwark (hoog in eiwitten, laag in vet en lekker romig)
1 stuk of portie fruit
klein handje noten
honing en/of kaneel

Zit er een laatste portie in je bak kwark? Voeg het fruit en de noten daaraan toe. Zo, dat bespaart weer wat extra afwas. Ook fijn.

En nummer 3: pannenkoekjes

200 g (boekweit of ander) meel
200 ml (plantaardige of soja) melk
2 el havermout
2 eieren
flink wat kaneel
roomboter of kokosolie

Doe alle ingrediënten in een kom en mix ze door elkaar met een garde. Bak in een koekenpan met roomboter of kokosolie de pannenkoekjes goudbruin. Lekker met bijvoorbeeld pindakaas en kokosrasp (ja, echt waar, superlekker!), roomboter en jam of banaan en honing. Met dit recept maak je er zes, zodat je ze ook de volgende dag nog kunt eten of ze bijvoorbeeld mee kan nemen als lunch.

Nog een leuk weetje om mee af te sluiten: ik gebruik graag onder andere boekweitmeel en magere kwark. Dit doe ik omdat het lekker, koolhydraatarm en wat hoger in eiwitten is. Eiwitten zijn wat lastiger binnen te krijgen dan koolhydraten en vet en een goede verhouding tussen deze drie primaire voedingsstoffen (a.k.a. macronutriënten) is goed voor de verbranding. Door waar ik kan te kiezen voor koolhydraat- en vetarm, probeer ik te zorgen voor een goede verhouding tussen de drie.

Nu ben ik heel benieuwd… Wat eet jij ’s morgens en wat is jouw favoriet?

 

Vergelijkbare blogs

4 Reacties

  • Beantwoorden
    Kimberley
    30 april 2017 at 02:57

    Ik eet tegenwoordig rijstepap Sochtends ! Dit kreeg in als tip van m’n personal trainee ??. Lekker makkelijk ook Haha !
    Leuk artikel weer !
    Much LOVE !

    • Beantwoorden
      Leila
      9 mei 2017 at 11:58

      Klinkt ook super lekker en voedzaam. Maak je het zelf? Tnx babe! XOXO

  • Beantwoorden
    Cheryl
    9 mei 2017 at 08:40

    Wat een goeie tips! Deze ontbijtjes ga ik zeker proberen ?. X

    • Beantwoorden
      Leila
      9 mei 2017 at 15:06

      Nice! Eet smakelijk! Liefs!

    Laat een reactie achter