Blog

Ondernemerschap is voor mij echt goud waard

To do lijst ondernemerschap

14 juni postte ik een berichtje over mijn ervaring met het ondernemerschap op Instagram. In dit open en eerlijke bericht deelde ik de zorg om voor mijn eerstvolgende retreat ‘slechts’ 1 boeking te hebben. Ik kreeg daar super veel en vooral super lieve reacties op. Deze reacties hebben mij, hoe lief ze ook bedoeld waren, wel even aan het denken gezet. Vooral toen iemand zei: ‘Ach jee, het loopt niet zo lekker allemaal hè? Wat zonde en jammer’, ging er bij mij een belletje rinkelen. Toen dacht ik: ‘Ja, maar ho even! Zò is het óók weer niet’. Integendeel! Ik vind het ondernemerschap het mooiste wat ik tot nu toe in mijn loopbaan mee heb mogen maken. En… het loopt eigenlijk juist best lekker! Waarom het in mijn beleving wel lekker loopt, terwijl ik (nog) nauwelijks klanten binnenhaal? Dat leg ik je met alle liefde in dit artikel uit.

Ondernemerschap: een (goed) begin is het halve werk

Positief punt #1: ik ben überhaupt BEGONNEN! Hoe lang ik wel niet rond heb gelopen met honderden ideeën en plannen. Iedere keer kon ik barely mijn enthousiasme bedwingen bij alweer het volgende masterplan. En daar bleef het dan ook altijd bij. Maar dit keer niet. Dit keer was het mij gelukt een keer door te zetten!

Ik heb in oktober 2017 mijn handtekening gezet onder mijn inschrijving bij de KvK. IAMMOM was officieel mijn bedrijf! De ideeën die ik op hoofdlijnen al had, heb ik in het laatste kwartaal van 2017 verder uitgewerkt. Op zondag 7 januari 2018 organiseerde ik vervolgens een try-out retreat voor bekenden. Ik zie januari daarom eigenlijk als de officiële start inclusief bijbehorende boekhouding van mijn eigen business.

Inschrijven bij KvK ondernemerschap

Inschrijven bij de KvK

Counting my blessings

Als ik mij nu bedenk dat ik eind vorig jaar nog vrijwel niets had staan, geen zak van het ondernemerschap wist en nog niets qua uitvoerend werk had gedaan, word ik eigenlijk helemaal exited! Want… een half jaar later kan ik vol trots zeggen dat ik:

#2: een fijne samenwerking heb met een onwijs mooie locatie in mijn woonplaats en een groot bestand heb verzameld van potentiële andere locaties voor dag-, weekend- en week retreats;

#3: een uitgebreid bestand heb opgebouwd met yogadocenten die ik voor de retreats kan vragen;

#4: super veel inspirerende en fijne contacten heb opgedaan in mijn business. Zo bel ik regelmatig met mijn business buddy Wendy om even te sparren en werk ik met andere ondernemers samen in allerlei gezellige koffietentjes;

#5: een website heb staan waar alle informatie over de retreats te vinden is, inclusief algemene voorwaarden, maar ook mijn blog met persoonlijke artikelen, social media accounts, een stukje over mezelf, contactinformatie en mijn privacy beleid;

#6: ontzettend veel heb geleerd over bijvoorbeeld WordPress, SEO, privacy wetgeving en het installeren van allerlei plugins;

#7: mega veel weet van het opzetten van een boekhouding, het doen van btw aangifte, het inboeken van bonnetjes, het versturen van facturen, het hanteren van verschillende btw tarieven en allerlei andere financiële- en belastingzaken. Voor wie mij goed kent: wie had dat gedacht? ;-);

#8: een Google business account voor IAMMOM heb gefixt, wat de vindbaarheid in Google absoluut ten goede komt en daar tot nu toe 1 positieve review op heb gekregen;

#9: een Facebook bedrijfspagina heb opgezet met tot nu toe ruim 80 volgers en 7 positieve reviews van mijn business (met als eindbeoordeling een: 4,9! van de 5);

#10: inmiddels over de 550 volgers heb op mijn Instagram account (ik had er 170 toen ik begon met IAMMOM);

#11: een keertje heb gekookt voor het retreat van mijn business buddy (iets wat ik in de toekomst wel vaker wil doen: koken voor de retreats van anderen);

#12: maar liefst: DRIE ontzettend fijne en succesvolle dag retreats heb georganiseerd! Waar vervolgens door twee bloggers artikelen over zijn geschreven, waarover is doorverteld aan vriendinnen, waarover is gedeeld op social media en waar ik zelf ook mega veel positieve energie uit heb gehaald.

Voorbereidingen treffen voor een retreat ondernemerschap

Voorbereidingen treffen voor een retreat

Note to self

Zo zijn er nog veel meer dingen op te noemen, maar dit lijstje is voor mij in ieder geval een heel waardevolle opsomming van een aantal mooie ‘resultaten’ van het afgelopen half jaar. Misschien vind je het leuk en inspirerend om te lezen, misschien is het vooral fijn voor mezelf. Dat als ik het even niet zie zitten, ik naar dit lijstje kan gaan en mezelf kan herinneren aan het feit dat ik helemaal on track ben. Bovendien is de vrijheid en inspiratie die ik ervaar om mijn eigen ideeën uit te werken en vorm te geven aan mijn eigen bedrijf, voor mij echt goud waard. Daar kan geen keiharde euro tegenop. En die betalende klanten? Die volgen vanzelf wel. Daar ben ik van overtuigd!

Vergelijkbare blogs

2 Reacties

 • Beantwoorden
  Cheryl
  3 juli 2018 at 19:14

  En terecht dat je trots op jezelf bent! Dat is een mooie en lange opsomming van wat je allemaal al bereikt hebt!

  • Beantwoorden
   Leila
   5 juli 2018 at 15:56

   Is inderdaad niet mis he!? 🙂 Ben blij dat ik het even op een rijtje gezet heb. Dank je wel voor je lieve bericht en al je steun lieve bestie!! X

  Laat een reactie achter